Πάτησε Enter

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

  Πάτησε Enter

  Blog

  Academynet
  08/03/2018
  Φοιτητικές Εργασίες Χωρίς σχόλια

  Οδηγίες Συγγραφής Φοιτητικών Εργασιών – Γραμματική (Μέρος Δ)

  Οδηγίες Συγγραφής Φοιτητικών Εργασιών – Γραμματική (Μέρος Δ)

  Όταν ξεκινήσετε τη συγγραφή μια φοιτητικής εργασίας να λάβετε υπόψιν τις ακόλουθες οδηγίες συγγραφής φοιτητικών εργασιών:

  Πότε το αρχικό γράμμα μιας λέξης είναι κεφαλαίο[1]:

  Γράφουμε: Έλληνας αλλά έλληνας πολιτικός, ελληνική ποίηση, ελληνικό, ελληνικά, Ανατολή αλλά ανατολικός. Άγγλος αλλά άγγλος μηχανικός, αγγλικός, αγγλική γλώσσα, αγγλικά, Χριστός αλλά χριστιανός, χριστιανισμός.  Χριστούγεννα αλλά χριστουγεννιάτικα, Θεός αλλά θεϊκός, Κυριακή αλλά κυριακάτικο πρωινό, Πάσχα αλλά  πασχαλινό αβγό, Ρωσία αλλά ρωσικό μάρμαρο, ρωσική γλώσσα.

  ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν αναφερόμαστε σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή (ή εκπαιδευτικό ίδρυμα, ή κυβερνητικό/νομικό πρόσωπο, ή κανόνα/κανονισμό, ή τίτλο/αξίωμα κ.ο.κ.) τότε γράφουμε με κεφαλαίο το αρχικό γράμμα όλων των λέξεων. Αντιθέτως, όταν η αναφορά μας είναι γενική ή αόριστη τότε γράφουμε με μικρά γράμματα όλη τη λέξη.

  Παραδείγματα: Το πανεπιστήμιο αλλά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πρόεδρος αλλά ο Πρόεδρος της Βουλής. Ο ήλιος αλλά ο Ήλιος του ηλιακού μας συστήματος, γη αλλά ο πλανήτης Γη. Το μουσείο αλλά το Βρετανικό Μουσείο, ρωμαϊκός αλλά Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους. Γράφουμε βυζαντινός αλλά Βυζαντινή Αυτοκρατορία, η επιτροπή προϋπολογισμού αλλά  η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το συμβούλιο αλλά το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθολικός αλλά Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία), συνθήκη (αλλά η Συνθήκη της Λωζάνης). Γράφουμε βόρεια Ελλάδα, όταν δεν προσδιορίζουμε γεωγραφική περιοχή αλλά Βόρεια Ελλάδα, όταν αναφερόμαστε σε όλο το σύνολο των τμημάτων της βόρειας Ελλάδας που είναι η Μακεδονία και η Θράκη. Ο Τύπος, όταν αναφερόμαστε συγκεκριμένα στα ΜΜΕ, αλλά γράφουμε ο μαθηματικός τύπος, καθώς δεν κάνουμε συγκεκριμένη αναφορά.

  Όταν όμως μόνο η μία λέξη αποτελεί μέρος της ονομασίας στην οποία αναφερόμαστε, τότε γράφουμε με κεφαλαίο μόνο το αρχικό γράμμα του κύριου ονόματος. Εντούτοις, όταν όλες οι λέξεις αποτελούν μέρος της ονομασίας στην οποία αναφερόμαστε, τότε γράφουμε με κεφαλαίο το αρχικό γράμμα όλων των λέξεων

  Παραδείγματα: Αιγαίο πέλαγος, Νείλος ποταμός, Μεσόγειος θάλασσα αλλά Μαύρη Θάλασσα – καθώς οι λέξεις «Μαύρη Θάλασσα» αποτελούν την κύρια ονομασία.

  [1] συνέχεια του άρθρου Γ: https://academynet.edu.gr/grammar-part-c/

  Share this...
  Share on Facebook
  Facebook
  Tweet about this on Twitter
  Twitter

  Σχόλιο